De Amerikaanse Bulldog is een sterke, goed gebouwde hond met een brede krachtige rug.  De staart begint dik aan de basis en eindigt in een punt. Hij mag hoger gedragen worden maar niet als krulstaart. In rust hangt de staart gewoon naar beneden maar als hij alert is zal de staart hoger gedragen worden. De borst is diep en breed. De ribben zijn goed gewelfd en de buiklijn is licht opgetrokken. De achterbenen zijn normaal gehoekt. De voorbenen staan mooi recht en het ellebooggewricht mag niet naar binnen of naar buiten gedraaid zijn. Het hoofd is vierkant en breed met gespierde wangen en een duidelijke voorhoofdsgroef.
De Amerikaanse Bulldog is een atletische, temperamentvolle en middelgrote tot grote hond die enorme sterkte, behendigheid en vertrouwen bezit. Hun uitdrukking zou op intelligentie en waakzaamheid moeten wijzen. Het stevige, krachtige, toch compacte lichaam is karakteristiek. De reuen zijn over het algemeen zwaarder gebouwd dan teven. Wat afstandelijk naar vreemdelingen toe en assertiviteit met andere honden wordt goedgekeurd. Elke hond, welke duidelijk angstig gedrag vertoont, onbeheersbaar is, of een gevaar vormt voor andere honden en/of mensen, zal op besluit van de jury uit de ring verwijderd kunnen worden. Bij het erkennen van twee soorten Amerikaanse Bulldogs, standaard en bully/classic, wordt vereist dat zij afzonderlijk worden beoordeeld.
Maten en gewichten:
De Amerikaanse Bulldog heeft een schouderhoogte van 55-70 cm voor reuen en 52-65 cm voor teven. Een gewicht van 40-55 kg voor reuen en 30-45 kg voor teven. Het gewicht moet in proportie staan tot de hoogte en het lichaamstype, dus iets lichter of zwaarder is dan geen enkel probleem. De honden moeten in goede conditie zijn en zeker niet te vet of te mager.
Kleuren:
Bij voorkeur MINSTENS 40% WIT, in combinatie met diverse variaties, zoals bruin, rood en gestroomd.
DISKWALIFICATIE  volgt bij :
GEHEEL zwart, blauw (grijs), gestroomd, driekleurig, blue merle, black and tan en zwart masker (zoals bij de Bullmastiff).
Vacht:
Korter dan 2.5 cm variërend van zacht tot stokharig. Langharige of pluizige beharing wordt niet geaccepteerd.
Kop: 
Het hoofd is, in verhouding tot de grootte van de hond, vrij groot en breed met duidelijke goed gespierde wangen. Het hoofd is boven vlak, welke zorgt voor een vierkante verschijning, en er zit een afzonderlijke geul tussen de ogen. Een standaard type heeft een meer wigvormige kop, met een iets minder uitgesproken stop en wat minder gerimpeld. Een bully type heeft een doosvormige tot bijna vierkante kop, met een meer uitgesprokener stop en meer gerimpeld.
Ogen:
De ogen zijn rond of amandelvormig, middelgroot en ruim uit elkaar geplaatst. Donkerbruin heeft de voorkeur. Andere kleuren worden geaccepteerd. De voorkeur gaat uit naar voldoende gepigmenteerde oogleden. Schele honden worden gediskwalificeerd.
Snuit:
De snuit is vrij breed en vierkant met goed gespierde kaken, welke grote sterkte toont. De lippen zijn vol, maar hangen niet. Goed gepigmenteerde lippen hebben de voorkeur. Een bovenmatig smalle snuit is een belangrijke fout in beide types. Een scheve kaak is een diskwalificatie voor beide types. Standaard; de snuitlengte zou 30 tot 40 % van de totale koplengte moeten zijn. Bully; de snuitlengte zou 25 tot 35 % van de totale koplengte moeten zijn.
Neus:
De voorkeur gaat uit naar een zwarte neus, maar rood, bruin of grijsachtig wordt geaccepteerd. Een roze of meerkleurige neus (dudley nose/butterfly nose) wordt niet geprefereerd.
Gebit:
Standaard type: een lichte ondervoorbijt wordt geaccepteerd. Bully type: de voorkeur gaat uit naar een ondervoorbijt van minimaal een ½ cm tot maximaal 1.25 cm. Schaargebit is ongewenst. Tanden mogen bij gesloten mond niet zichtbaar zijn dat geldt voor beide types. Het aantal tanden zou tussen de 42 en 44 moeten liggen en de voorkeur gaat uit naar grote tanden.
Oren:
De oren horen medium van grootte te zijn en mogen slap naar beneden hangen of rozenoren zijn. Gecoupeerde oren zijn verboden.
De hals:
De hals zou middelgroot moeten zijn, gespierd, licht gebogen en taps lopend van schouders tot hoofd.
Schouders:
De schouders zijn goed gespierd met een uitgesproken definitie en stevige schouderbladen die kracht uitstralen.
Borst:
De borst is diep en breed en geeft de indruk van kracht en atletisch vermogen. Het gehele front is sterk en uitgesproken. De borst zou nooit smal of overdreven breed mogen zijn. De ellebogen horen recht onder de borst te staan en nooit “uit de borst” of naar binnen gedraaid.
Lichaam:
Het lichaam is compact en relatief kort, terwijl het krachtig en atletisch in voorkomen is. Goed uitgebalanceerd. Er hoort een goed zichtbare stevige ribbenkast te zijn met een licht ingevallen lende. Het lichaam hoort niet overdreven lang te zijn.
Rug:
De rug is krachtig, breed en relatief kort van lengte. De rug hoort niet smal of slap te zijn. Standaard; een rechtere meer gelijkmatige rugbelijning heeft de voorkeur. Bully; de voorkeur gaat uit naar een iets naar voren aflopende rugbelijning.
Poten:
De poten horen sterk en recht te zijn. Zowel voor als achter goed gespierd.  De achterpoten zijn goed gespierd, licht hoekig en parallel lopend. Er hoort geen overdreven of gebrek aan hoeking in de achterpoten te zijn. Kromme poten of koe-hakkigheid is ongewenst.
Achterkant:
Het achterste zou minder breed moeten zijn dan de schouders. In het geheel goed evenwichtig, dik en gespierd.
Staart:
De staart begint laag. Dik bij het begin, welke uitloopt in een punt. De staart hoort de hakken te raken als de hond in rust staat. Kromme staarten, evenals gekrulde staarten die eindigen in een cirkel, zijn een belangrijke fout. Gecoupeerde staarten zijn ongewenst .
Voeten:
De voeten zijn middelmatig van grootte met sterke aaneengesloten, gebogen tenen. De voeten horen niet slap te zijn.
Gangwerk:
De Amerikaanse Bulldog hoort atletisch, met ingehouden kracht en snelheid te bewegen. Alle poten bewegen parallel in de richting waarin het dier loopt, met voorpoten die krachtig bewegen en achterpoten die het lichaam als het ware vooruitduwen. De poten horen niet uitgesproken wijd uit elkaar te bewegen. Zowel voor als achter horen de poten elkaar tijdens het lopen niet te kruisen. Hij zou niet moeten slingeren of onhandig moeten lopen. Standaard; een meer atletisch, strakker gangwerk. Bully; een wat rollend gangwerk is toegestaan